vrijdag 20 maart 2009

dobbers maken

Als ik niet kan vissen is dat niet zo heel erg. Er is gelukkig altijd nog de mogelijkheid om een beetje te knutselen. Voor mij geeft dat iets extra's aan een toch al plezierige hobby, het maken van eigen materiaal is een prettig tijdverdrijf.

Dobbers maken is best eenvoudig en het resultaat is nagenoeg altijd bruikbaar. Je kunt je heerlijk uitleven met kleuren, maten en vormen, zonder dat je gebonden bent aan de smaak van een professionele bouwer. Mijn favoriete pennetjes zijn eigenlijk altijd de kleinste, met zo min mogelijk felle kleuren erop. Die zijn vaak niet zomaar te krijgen, omdat de meeste mensen kennelijk liever een grote dobber zien als ze een grote vis willen vangen. Dat het met een lichter exemplaar vaak beter gaat hebben ze nooit ervaren, dus de vraag naar lichter materiaal zal er niet snel zijn.

Hieronder het bouwproces en het resultaat van een tweetal avonden knutselen:



Een stukje rondhout van 2 millimeter dik, met daarop geprikt een stukje balsahout van ongeveer 2 centimeter lang wordt in de boorkop gespannen. Die boor ligt gewoon op tafel op een handdoek om schuiven te voorkomen en de herrie wat te dempen.



Met schuurpapier worden het drijflichaam en de antenne gevormd.

Met fijn (korrel 400) schuurpapier wordt het drijflichaam helemaal glad geschuurd. Daarna wordt het hele pennetje ingesmeerd met een oplossing van piepschuim in thinner. De thinner verdampt, en het piepschuim maakt het werkstukje waterdicht.


Het geheel wordt éénmaal gebeitst in een kleur naar keuze. Dit is "antiek eiken". Niet beitsen kan natuurlijk ook, maar ik vind balsahout van zichzelf iets te licht voor het mooie.




Hierna wordt de antenne eerst in witte verf gestoken. Als die laag droog is wordt hij nog eens, maar dan minder diep, in fluo-oranje verf gestopt. Een oogje van dun staaldraad wordt met een wikkeling vastgezet op de van tevoren iets dunner gemaakte onderkant van de pen.


Hierna volgen nog drie of vier lagen bootlak en wat gouden biesjes voor de sier en dan is het werkje gedaan. Voor 30 cent per stuk heb je dobbertjes die prima geschikt zijn voor het vissen op karper. In dit geval zijn de pennetjes bedoeld voor niet te diep stilstaand water.

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Arjan,

Mooie dobbers hoor. Ziet er goed uit. Krijg ook weer kriebels om "het productieproces op te starten"
Groeten,
Hans
(Hans-2)

Marcel zei

Arjan,

Leuk om te zien ik heb vorige week ook nog met balsa in mijn handen gestaan en ga er echt een keer mee aan de slag ,leg dat van dat thinner met piepschuim eens uit exact hoe je dat bedoeld en hoe je het dan maakt???

Groet Marcel

Arjan zei

Hans, wat let je? Als je af en toe maar de tijd neemt om te eten is er niets aan de hand ;-)

Marcel, eigenlijk is het heel simpel: vul een glaasje met een laagje thinner en los er piepschuim in op, totdat er niets meer wil oplossen. Een heel klein beetje thinner erbij, om te voorkomen dat je brokken krijgt, en je mengsel is klaar. Je kunt het met een kwastje op een dobbertje smeren. Neem wel een kwast met echte haren, want plastic lost op in thinner...

Een alternatief is het mengsel maken in een glazen buisje, en daar het hele werkstukje in onderdompelen.

Wat je uiteindelijk bereikt is het balsa impregneren met polystyreen. Dat vormt een heel dun, maar keihard laagje rond alle vaatjes in het hout. Je ziet er niets van, maar je voelt dat het hout na behandeling harder is geworden. Als je het goed doet is lakken zelfs overbodig, maar een gelakte dobber is veel mooier dan één zonder lak, en bovendien toch net weer iets zekerder.

Arjan

Marcel zei

Arjan ,

Bedankt voor de uitleg , zou het ook werken met pure styreen??? heb ik op mijn werk.


Groeten Marcel

Arjan zei

Hallo Marcel,

Je kunt dat testen door het spul op te lossen in thinner. Als dat lukt heb je stap 1 gehad. Als er, na verdampen van de thinner een filmpje van de kunststof achterblijft zal het zeker werken.

Arjan

Anoniem zei

Hallo Arjan,
Leuk te zien hoe jij je zeeltpennen
maakt!Altijd weer kun je er zelf iets van opsteken, en er gaat niets boven een mooie vangst aan je zelfgemaakte dobbers! Kijk maar eens op http://picasaweb.google.nl/floatfreak53 om te zien hoe ik m,n pennetjes maak.
Groeten, Frans

Anoniem zei

hoe dik is het balsa hout op je dobber voor het glad schuren

Anoniem zei

Voor de mensen die een goedkoop dobberlichaam willen met veel drijfkracht, dan kun je ook de kern van een tak van de vlier nemen, de takken die rechtop staan. In het najaar afbreken, drogen, kern eruit halen (na drogen komt het los van de wand) en gebruiken. Stukje op satéprikker lijmen, in boortol afscheuren en met een hard voorwerp de poreuze buitenlaag dichtdrukken tijdens het draaien. Waterdicht maken met vernis of blanke nagellak.