donderdag 8 mei 2008

Inleiding Glasvezel en Kurk

Bij een blog hoort ook een soort inleidend verhaal; waarom zou je geen papieren dagboek bijhouden, in plaats van je ideeën op het Internet openbaar te maken, en wie zou er in je verhalen geïnteresseerd moeten zijn? Om te beginnen heb ik recent kennis gemaakt met een aantal gelijkgestemden. Zij schrijven zelf ook over hun ervaringen, en die zijn altijd erg leuk om te lezen. Als ik het leuk vind om andermans verhalen te lezen, is het heel goed mogelijk dat ze het ook leuk vinden om mijn gedachten te kennen. Het is niet de bedoeling om alleen voor eigen parochie te preken. Het zou heel leuk zijn als ook anderen er plezier in zouden hebben om te lezen wat ik schrijf. Voor die mensen is ook deze inleiding vooral bedoeld.

Vanwaar “Glasvezel en Kurk? De verklaring voor de naam is eenvoudig: ik vis het liefst met klassiek materiaal. Niet alleen vind ik het veel mooier om een hengel te zien die met liefde door een ervaren bouwer met de hand is afgewerkt, deze spullen zijn ook veel geschikter voor de visserij die ik het liefst bedrijf. “Wat je van ver haalt is lekker” is een gezegde met een kern van waarheid, maar een karper die vlak voor je voeten passeert verleiden tot het nemen van je aas kan ontzettend spannend zijn. De moderne hengels van carbon zijn veel te stijf om de klap op te vangen die het materiaal krijgt als de karper zich beseft dat hij zich vergist heeft, en er met grote snelheid vandoor gaat. Glasvezel gedraagt zich heel anders: het buigt prachtig mee, zonder direct terug te willen veren in zijn rechte toestand. Door die eigenschap is de kans op lijnbreuk veel kleiner bij deze oude hengels.

Als ik in Engeland zou hebben gewoond zou ik waarschijnlijk met splitcane vissen. In Nederland is voor dat materiaal echter nooit een grote markt geweest, en een in Nederland nieuw gebouwde splitcane hengel is mij helaas te duur. Daarmee heb ik direct een ander voordeel van klassieke glasvezelhengels: ze zijn redelijk betaalbaar. De tophengels van dertig jaar geleden kosten nu ongeveer honderd euro. Dat is misschien niet weinig geld, maar als je je bedenkt dat ze toen een half maandsalaris gekost hebben, en niet in kwaliteit achteruit gaan kun je stellen dat ik nu mooi voor een dubbeltje op de eerste rang zit.

Ik zal in de komende blogs vanalles en nog wat gaan opnemen. Het plan is om visverslagen, zoals mijn eerste blog hier te plaatsen, maar ook beschrijvingen van materialen, methodes en boekbeschrijvingen.

2 opmerkingen:

Ap zei

Ja Arjan, een inleiding hoort er eigenlijk wel bij. Ik miste hem niet, waarschijnlijk omdat we elkaar al een beetje kennen. Ik ben vooral heel benieuwd naar je boekbesprekingen.

Ap

Arjan zei

Ik zal je niet teleurstellen Ap, ik heb alleen een beetje moeite met kiezen. Wat wordt het eerste boek? :-)