maandag 21 juli 2008

modebewust

Ik heb ooit gedacht dat ik niet beinvloed zou worden door reclame. Een vreemde gedachte natuurlijk, iedereen laat zich wel leiden door reclame, of in ieder geval door dingen die aangeprezen worden door iemand die met een zeker autoriteit spreekt. In de boeken die ik als kind las vind je behoorlijk wat onvervalste sluikreclame, en omdat de schrijvers in de karperwereld in hoog aanzien stonden, zou je nu kunnen spreken van een zekere vorm van "peer pressure".

Een boekje dat ik als kind echt stukgelezen heb is '200 karpertips' van Dick Langhenkel en Nico de Boer. Het werd uitgegeven in mijn geboortejaar, en het heeft een aantal herdrukken gehad. Het boekje van toen heb ik helaas niet meer, maar niet zo lang geleden heb ik, via het onvolprezen marktplaats, een nieuw exemplaar weten te vinden.

Vorige week was ik even bij mijn goede vriend de hengelsportwinkelier. Naast het pakje speldwartels dat ik nodig had legde hij een molentje neer. "Jij houdt toch van die ouwe rommel? Hier, mag je hebben." Ik had niet eens gezien dat het een oud molentje was, zo goed zag het er nog uit. Een shakespeare 2210, waarop trots vermeld staat dat er een kogellager in zit. Zo te zien is het ding nooit gebruikt, wat betekent dat hij nog zo 30 jaar mee kan.

Thuisgekomen realiseerde ik me opeens dat ik nu een plaatje compleet had, maar ik moest even denken wat dat precies was. Toen ik het ding bij de andere molens zette wist ik het opeens: in het boek van Langhenkel en De Boer staan verschillende molens afgebeeld, met de opmerking erbij dat dat molens zijn "die door hun uitvoering en slip u niet zullen teleurstellen". Alle molens op de foto heb ik nu in huis, zij het in soms een iets afwijkende uitvoering.

Beweren dat ik ongevoelig ben voor reclameboodschappen zal ik nooit meer doen, ik loop gewoon 30 jaar achter...


7 opmerkingen:

Ap zei

Zonde dat het molentje helemaal nieuw was Arjan. Er is niets aan op te knappen. Moet je er meteen mee gaan vissen, erg he! Een heel aardige hengelsportwinkelier wel, en hij weet wie er in zijn winkel komt.

Ap

Arjan zei

Dit is zo'n winkelier die nog snapt hoe het moet. Over vijftig jaar praat men vast over hem zoals er nu over Sciarone gesproken wordt. Het molentje mag morgen mee, ik hoop dat we de slip even grondig kunnen testen, bij voorkeur op een poldermonster ;)

Peter Linzell zei

Hoi Arjan,

Het boekje 200 karpertips, was mijn eerste echte karperboek. Koste toen uit mijn hoofd iets van 10 ouderwetse hollandse guldens. Een deuk in mijn opgespaarde zakgeld. En...ik heb het orgineel nog steeds in mijn bezit.

Leuk om te lezen dat dit boekje ook bij jou een hoop los gemaakt heeft!

Groeten,
Peter

Arjan zei

Dit boekje stond bij ons thuis in de kast, naast "Vissen voor beginners". Zodra ik kon lezen heb ik ze geconfisceerd. De plaatjes in 200 karpertips had ik voor die tijd al ingekleurd, als ik me goed herinner. Het boekje is in ieder geval gelijk gebleven qua prijs. Voor het exemplaar van marktplaats betaalde ik 5 euro :)

Anoniem zei

Prachtig dat oude spul, Arjan.
Voor het mooie moet er eigenlijk nog een crack200 bij voor het zware werk (een heerlijke brede spoel) en een Mitchell Cap voor het lichte werk.
De Cap en de Crack2000 gebruik ik standaard op de lichte en de zware karperstok.
Soms wissel het geheel af met de wat modernere molens.
Het nadeel van de oude bakken is dat je de beugel niet met de hand kan overslaan (is persoonlijk natuurlijk). Daarom heb ik op de Crack en de Cap een pickup beugel.

Groet,
Bas

Anoniem zei

Ik kwam bij toeval op deze site terecht en bij dit artikel. Met de middelste molen heb ik zeker 35 jaar gevist.Het was even een traantje wegpinken.

Bart

Arjan zei

Hallo Bart,

Mitchell's zijn fijne molens. Jammer dat je de jouwe niet meer hebt, maar ze zijn nog wel te krijgen voor niet al te veel geld gelukkig.

Arjan